Efendimizin Kalbinin Melekler Tarafından Temizlenmesi

Emine Arslan

New member
Peygamber Efendimiz’in (sav) çocukluk döneminde yaşadığı “kalbinin melekler tarafından temizlenmesi” olayı, onun peygamberliğe hazırlanışı ve ilahi koruma altına alındığını gösteren mucizevi hadiselerden biridir. Bu olay, hem İslam’ın hikmet dolu mesajlarını hem de Allah’ın seçilmiş kullarına olan rahmetini gözler önüne serer. Bu makalede, olayın detayları, ilgili ayet ve hadislerle açıklanması, sahabenin ve alimlerin konuyla ilgili görüşleriyle zenginleştirilmiş bir anlatım sunulacaktır.

Kalbin Temizlenmesi Hadisesi

Peygamber Efendimiz (sav), sütannesi Halime’nin yanında bulunuyordu. Bir gün, kendisi ve oyun arkadaşları çobanlık yaparken iki melek (Cebrail ve Mikail) gelir ve Efendimiz’i alıp yere yatırırlar. Melekler, Peygamber Efendimiz’in göğsünü açarak kalbini çıkarır ve içindeki bir siyah noktayı alırlar. Daha sonra kalbi zemzem suyu ile yıkayıp tekrar yerine koyarlar. Bu olay, Resulullah’ın saf ve tertemiz bir kalp ile peygamberlik görevine hazırlanmasını simgeler.

Bu Hadise ile İlgili Açıklamaları

• "Senin göğsünü yarıp genişletmedik mi?" (İnşirah, 94:1)
    Bu ayet, Peygamber Efendimiz’in hem kalbinin temizlenmesi hem de manevi anlamda genişletilmesi olayına işaret eder. Buradaki “göğsün genişletilmesi”, onun peygamberlik görevine hazırlanması ve zorluklara karşı sabırla donatılması anlamına gelir.

Efendimiz (sav) şöyle buyurur: “Ben, Rabbimin terbiye ettiği bir kulum ve terbiyeyi en güzel şekilde aldım.” (Ahmed b. Hanbel, Müsned)
  • "Allah, iman edenlerin kalbine imanı yazmıştır ve onları katından bir ruh ile desteklemiştir." (Mücadele, 58:22)
    Bu ayet, Peygamber Efendimiz’in kalbinin imanla dolduğunu ve Allah tarafından korunduğunu ifade eder. Onun kalbinin temizlenmesi, insanlık için örnek olacak bir safiyetin sembolüdür.
    Alimlerin Yorumu:

İmam Kurtubi: “Bu ayet, Allah’ın seçilmiş kullarına özel bir rahmetle muamele ettiğini ve onları her türlü kötülükten uzak tuttuğunu gösterir.”

Hadislerle Kalbin Temizlenmesi

1. "Hiçbir insan yoktur ki onun kalbi, Allah’ın tasarrufunda olmasın." (Müslim, Kader, 6)
    Bu hadis, insan kalbinin Allah’ın kontrolünde olduğunu ve onun her türlü kötülükten arındırılabileceğini ifade eder. Peygamber Efendimiz’in kalbinin melekler tarafından temizlenmesi, bu tasarrufun en bariz örneğidir.
  2. "Benim kalbim bazen perdelenir, bunun için günde yetmiş defa Allah’a istiğfar ederim." (Müslim, Zikir, 41)
    Bu hadis, Peygamber Efendimiz’in kalbinin saflığını korumak için sürekli olarak Allah’a yöneldiğini ve tövbe ettiğini gösterir. Melekler tarafından yapılan temizleme olayı, onun kalbinin başlangıçtan itibaren saf tutulduğunun bir delilidir.
Sahabe Görüşü:
Hz. Enes (ra) şöyle anlatır: “Efendimiz’in kalbi, diğer insanların kalplerinden daha nurluydu. Bu olay, onun Allah katındaki seçilmişliğini ve üstünlüğünü gösterir.”

Alimlerin Görüşleri

1. İmam Gazali:
    “Peygamberlerin kalpleri, vahyin ağırlığını taşıyacak şekilde güçlendirilir. Kalbin yıkanması olayı, Allah’ın rahmetinin bir tecellisidir.”
  2. İbn Hacer:
    “Bu olay, Peygamber Efendimiz’in her türlü nefsi kirden arındırıldığını ve ilahi görevlere layık hale getirildiğini gösterir.”
  3. Said Nursi:
    “Efendimiz’in kalbinin temizlenmesi, insanlığın en temiz yolunu göstermek için bir temsildir. Kalp safiyetinin ne kadar önemli olduğunu bize öğretir.”

Manevi Değer

Peygamber Efendimiz’in kalbinin melekler tarafından temizlenmesi, birçok manevi değer taşır:

1. Görev İçin Hazırlık: Bu olay, Peygamber Efendimiz’in insanlık için bir örnek teşkil etmesi ve vahyi en saf şekilde alması için gerçekleştirilmiştir.
  2. Kalp Safiyetinin Önemi: İslam’da kalbin temizliği, Allah’a yakın olmanın en önemli şartlarından biridir. Bu olay, müminlerin de kalplerini nefsi kirlerden arındırmaları gerektiğini hatırlatır.
  3. İlahi Koruma: Allah’ın peygamberlerini her türlü kötülükten koruduğu, bu olayla açıkça görülmektedir.

İbret Veren Bir Hadise

Bir gün, bir sahabi Peygamber Efendimiz’e gelerek şöyle der:
“Ey Allah’ın Resulü! Ben çok hata yapıyorum. Kalbimin kirlenmiş olduğunu hissediyorum.”
Efendimiz (sav) şu cevabı verir:
“Kalbini Allah’ın zikriyle yıka. Her gün yaptığın hataları tevbe ile sil. Çünkü Allah, temiz bir kalp ile huzuruna gelenleri sever.”

İlahi Hikmet

Peygamber Efendimi
z’in kalbinin temizlenmesi hadisesi, ilahi hikmetlerle dolu bir olaydır. Bu olay, onun peygamberlik misyonuna hazırlanmasını ve insanlığa örnek olacak bir safiyetle donatılmasını temsil eder. Müminler olarak, bu hadiseden kalplerimizi temiz tutmanın önemini öğrenmeli ve nefsi arındırmanın yollarını aramalıyız. Çünkü Allah, temiz kalpleri sever ve onların dualarını kabul eder.