আবিষ্কার করুন পোস্ট

আমাদের আবিষ্কার পৃষ্ঠায় চিত্তাকর্ষক বিষয়বস্তু এবং বিভিন্ন দৃষ্টিকোণ অন্বেষণ করুন। নতুন ধারনা উন্মোচন করুন এবং অর্থপূর্ণ কথোপকথনে নিযুক্ত হন

**Namaz ve sosyal sorumluluk**

Namaz, bireyi toplumun sorunlarına duyarlı hale getirir. İmam Ebu Hanife, “Namaz kılan kişi, toplumda adaletin temsilcisidir,” demiştir.

**Tefecilik yasağı**

Kur’an’da, “Faiz yiyenler, ancak şeytanın dokunduğu kimseler gibi kalkarlar,” (Bakara, 2/275) buyrulmuş, İmam Ebu Hanife, faiz yasağının ekonomik adaleti sağladığını ifade etmiştir.

**Şems-i Tebrizi**

“Göz odur ki daima Hakk’ı görsün; gönül odur ki yalnız Hakk’a açılsın.”

**İbrahim Bin Ethem**

“Kalbin huzuru, Allah’a olan yakınlıktadır.”

**İbrahim Bin Ethem**

“Dünyayı terk etmeden, Allah’a yönelmek zordur.”

**Şeyh Sadi Şirazi**

“Dil, kalbin anahtarıdır; güzel konuş ki kalpler fethedesin.”

Sâ'id b. Cübeyr'den; demiştir ki: Abdullah b. Abbâs'a: Ey Ebû Âbbâs, ben, Resûlullah (s.a.v.)'ın girdiği ihramın zamanı hakkında sahâbîlerin görüş ayrılığına düşmelerine şaşıyorum, dedim. (Bana şöyle) cevap verdi: Gerçekten bunu insanların en iyi bileni benim. Resûlullah (s.a.v.)'in haccı, (sadece) bir kere olduğu için (insanlar) bu konuda ihtilâfa düştüler. (Şöyle ki Resûlullah (s.a.v.) hac maksadıyla (yola) çıktı. Zülhuleyfe'deki namazgahında iki rekât(lik namaz)'ını kıldı. Namazını bitirince bulunduğu yerde hacca niyet edip hac için yüksek sesle telbiye getirdi. Bunu kendisinden işiten kimseler kendisinden (işittikleri gibi) bellediler. Sonra (devesine) binip de devesi O'nu kaldırıp doğrultunca (ikinci) bir telbiye (daha) getirdi. Bazı kimseler de kendisinden bunu işitmiş oldular. İşte bu (ihtilâfın sebebi) oraya (halkın) bölük bölük gelmiş olmaları ve devesi onu kaldırdığı sırada Rasûlullah'ı telbiye getirirken işitenlerin, "Resûlullah (s.a.v.) telbiyeyi devesi kendisini kaldırdığı zaman getirdi." demeleri, daha sonra Rasûlullah (s.a.v.) (deveyle biraz daha ileri) gidip te Beydâ'nın tepesine çıktığı sırada getirdiği telbiyeyi duyan diğer bazı kimselerin de; "Rasûlullah (s.a.v.) Beydâ tepesinde hacca niyet etti." demeleridir. Allah'a yemin olsun ki O, namazgahında ihram'a girdi ve devesi kendisini kaldırınca telbiye getirdiği gibi, Beydâ tepesine çıktığında da telbiye getirdi. Said (b. Cübeyr) dedi ki: Abdullah b. Abbas'ın (bu) sözüne sarılan(lar) iki rekât(lık namazlarını bitirdikten sonra yüksek sesle telbiye getirirler) Kaynak: Sünen Ebu Davud

**Malik bin Dinar**

“Kalbinin kapısını iyiliğe aç ki huzur bulasın.”

**Tabiin’den Ata bin Ebi Rebah**

“Sabır, ibadetin yarısıdır.”

**Ramazan ve teravih namazı**

Teravih, Ramazan ayına has bir ibadettir. Peygamberimiz (s.a.v.), “Kim Ramazan gecelerini ibadetle geçirirse, geçmiş günahları bağışlanır,” buyurmuştur.