Ontdekken posts

Ontdek boeiende inhoud en diverse perspectieven op onze Ontdek-pagina. Ontdek nieuwe ideeën en voer zinvolle gesprekken

Ya'la b. Şeddad b. Evs'den; demiştir ki: Muaviye ile birlikte Beytu'l-Makdis'de bulundum. Bize cum'a namazı kıldırdı. (Cemaate) baktım bir de ne göreyim; mesciddekilerden çoğu Resûlullah'ın ashabından ve imam hutbe okurken ihtibâ hâlinde oturuyorlar! Ebû Dâvûd dedi ki: İbn Ömer, imam hutbe okurken ihtiba eder­di, Enes b. Malik, Şüreyh, Sa'saa b. Suhan, Said b. el-Müseyyeb, İb­rahim en-Nehai, Mekhul, İsmail b. Muhammed b. Sa'd da (aynı şekilde ihtiba ederdi). Nuaym b. Selame de "İhtibada beis yok" dedi. Ebû Davûd dedi ki: Ubade b. Nuseyy'den başka hiç bir kimsenin mekruh dediği bana ulaşmadı." Diğer tahric: Beyhakî, es-Sıinenu'l-kiıbrâ, III Kaynak: Sünen Ebu Davud

**Fıkıhta istişarenin yeri**

Hz. Ömer (r.a.), “İstişare, hata yapmaktan koruyan bir kalkandır,” derdi. Kur’an’da, “Onların işleri aralarında danışma iledir,” (Şura, 42/38) buyrulmuştur.

30 w - Youtube

Gözyaşlarınızı Tutamayacağınız Bir Sahabe Hayatı - Hz. Muâz bin Cebel (ra) @Mehmedyildiz
#islam

Hicr Suresi 2. Ayet: "O Allah'ın (yolu) ki, goklerde ve yerde ne varsa hepsi O'nundur. Siddetli bir azabdan dolayı vay kafirlerin haline"

**Namaz ve Kur'an ilişkisi**

Namazda okunan sureler ve dualar, kulun Kur'an-ı Kerim ile olan bağını güçlendirir. “Allah’ın ayetleri üzerinde düşünmek, huşu ile yapılan namazın temelidir.” (Fatiha, 1/1) ayeti bu bağa işaret eder. İmam Maturidi, "Namaz, Kur’an’ın anlamını kalplere taşır," der.

**Fıkıhta niyetin önemi**

Peygamberimiz (s.a.v.), “Ameller niyetlere göredir,” buyurmuş ve İslam fıkhında her amelin niyetle başladığını belirtmiştir. (Buhari, İman, 1)

**Cemaatle namaz**

Cemaatle kılınan namaz, bireysel ibadetten 27 kat daha faziletlidir. Peygamberimiz (s.a.v.), "Cemaatle kılınan namaz, yalnız kılınan namazdan 27 derece üstündür," buyurmuştur. Hasan-ı Basri, "Cemaat, Müslümanların kardeşlik bağlarını güçlendiren bir rahmettir," demiştir.

Kelede b. Hanbel'den (rivayet edildiğine göre) Safvan b. Ümeyye, kendisini (bir miktar) süt, bir ceylan yavrusu ve ufak cins birkaç salatalıkla Mekke'nin en yukarısında bulunan Nebi (s.a.v.)'e göndermiş. (Kelede olayı şöyle anlatıyor: Hz. Nebi'in huzuruna) selâm vermeden girdim. Bunun üzerine bana: Geri dön ve esselâmu aleyküm (içeri girebilir miyim?) de! buyurdu. Bu (Olay) Safvan b. Ümeyye'nin müslüman oluşundan sonradır. Amr (b. Ebî Süfyan) dedi ki: Bu hadisi bana (Ümeyye) b. Safvan Ke­lede b. Hanbel'den rivayet etti. (Fakat): "bunu ondan (kendi kulaklarım­la) işittim" demedi. Ebu Davud dedi ki: (Her ne kadar hu hadis-i şerifi şeyhim İhn Beşşâr bana rivayet ederken Amr'dan sonra gelen ravinin ismini açıkça belirt­meden Ihn Safvan diye bildirmişse de bu hadisi hana rivayet eden ikinci şeyhim) Yahya b. Habib (o ravinin isminin) "Ümeyye b. Safvan' (olduğu­nu) rivayet etti. Ve yine (bu şeyhim) Yahya (h. Habih'in) haber verd(iği­ne göre) Amr b. Abdillah b. Safvan (bu hadisi) kendisine Kelede b. Han-bel'in bildirdiğini söylemiştir. Bu Hadisi Tirmizî de İstizan da tahric etti Kaynak: Sünen Ebu Davud

30 w - Youtube

Hz. Cafer-i Tayyar'ın hayatı - Nihat Hatipoğlu ile Dosta Doğru Kolaj
#islamisohbetler #sohbet #hadis

İsra Suresi 5. Ayet: "Hayvanları da O yarattı. Onlarda sizi ısıtacak seyler ve bircok faydalar vardır. Ve siz onlardan bir kısmını da yersiniz"