Keşfedin Paylaşım

Keşfet sayfamızdaki büyüleyici içeriği ve farklı bakış açılarını keşfedin. Yeni fikirleri ortaya çıkarın ve anlamlı konuşmalara katılın

**Abdest ve temizliğin önemi**

Abdest, hem bedensel hem de ruhsal temizliği ifade eder. Peygamberimiz (s.a.v.), “Abdest, imanın yarısıdır,” buyurmuştur. İmam Gazali, “Abdest, ibadet kapısının anahtarıdır,” diyerek temizliğin ibadetle olan bağını vurgulamıştır.

**Borç verme ve affetme**

Peygamberimiz (s.a.v.), “Borçlunun yükünü hafifleten, Allah’ın merhametine kavuşur,” buyurmuştur. (Müslim, Zikir, 38)

**Şeyh Sadi Şirazi**

“Dil, gönülden gelenlerin tercümanıdır; güzel söz, güzel bir ruhun aynasıdır.”

Maide Suresi 29. Ayet: "Ben isterim ki sen, benim gunahımı da, kendi gunahını da yuklenip ates halkından olasın! Zalimlerin cezası budur"

**Secde ve Allah’a yakınlık**

Secde, kulun Allah’a en yakın olduğu an olarak kabul edilir. Peygamberimiz (s.a.v.), “Kulun Rabbine en yakın olduğu an, secdededir,” buyurmuştur. Mevlana, "Secde, insanın Rabbine teslimiyetinin nişanesidir," der.

**Sadaka ve toplumsal dayanışma**

Kur’an’da, “Sadaka, günahları siler ve Allah’ın rızasını kazandırır,” (Tevbe, 9/103) buyrulmuş, İmam Gazali, sadakanın toplumda huzur ve birlik sağladığını ifade etmiştir.

**Alım-satımda rıza ilkesi**

Peygamberimiz (s.a.v.), “Alım-satımda karşılıklı rıza, bereket getirir,” buyurmuştur. (Buhari, Buyu, 1)

**Teheccüd namazının fazileti**

Gece kılınan teheccüd namazı, Allah’a yakınlaşma vesilesidir. Kur'an-ı Kerim’de, “Gecenin bir kısmında kalk ve namaz kıl,” (İsra, 17/79) buyrulmuş ve bu ibadet övülmüştür. Hasan el-Basri, “Teheccüd, müminin kalbini diriltir,” demiştir.

**Mevlana Celaleddin Rumi**

“Herkes bir şey olmaya çalışır; sen hiçbir şey olmaya çalış. İnsan ‘hiç’ olduğu zaman Rabbiyle dolar.”

Abdullah b. Ebî Müleyke'den rivayet edildiğine göre Âişe (r.anhâ), Resûlullah (s.a.v.)'a bazı fakirlerden söz etti. Ebû Dâvûd dedi ki: Veya Abdullah b. Ebî Müleyke'den başkalarının rivayetine göre "bazı sadakalardan söz etti" Resûllah (s.a.v.) ona: "Ver, sayma, yoksa sana da sayıyla verilir" buyurdu Kaynak: Sünen Ebu Davud